Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

Piątek, 2023-06-02 ( Imieniny: Erazma, Marianny)

BIP - Zespół Szkół Publicznych nr 2 w Pleszewie - Klauzula informacyjna

Klauzula informacyjna

KLAUZULA INFORMACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ PUBLICZNYCH NR 2 W PLESZEWIE

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej zwane RODO) informujemy:

1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Zespół Szkół Publicznych nr 2 z siedzibą w Pleszewie, ul. Ogrodowa 2, 63-300 Pleszew, tel. 509-205-502

2. Inspektorem Ochrony Danych (IOD) jest Mariusz Szymczak. Można się z nim kontaktować poprzez pocztę elektroniczną, adres e-mail: iod@dwojkapl.edu.pl

3. Będziemy przetwarzać dane osobowe w celu:

a)       realizacji obowiązku prawnego ciążącego na administratorze (art. 6 ust. 1 lit. c RODO) tj. realizacji zadań oświatowych, dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, oraz zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. e, art. 9 ust.2 lit. g tj. gdy przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w ważnym interesem publicznym na podstawie prawa Unii lub prawa państwa członkowskiego,

b)      wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO),

c)       promowania działalności placówki oraz osiągnięć i umiejętności ucznia w tym jego wizerunku, a także m. in. w celu zapewnienia udziału w dodatkowych zajęciach, konkursach, wycieczkach, zawodach organizowanych w szkole i poza nią na podstawie udzielonej przez Państwa zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) oraz danych szczególnych kategorii zgodnie z (art. 9 ust 2 lit. a RODO),

d)      realizacji zadań wynikających z ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe,

e)      zapewnienia bezpieczeństwa uczniom, pracownikom i innym osobom przebywającym na terenie szkoły, oraz ochrony mienia art. 6 ust. 1 lit. c, e (RODO) w związku z art. 108a ustawy Prawo oświatowe i art. 222 Kodeksu pracy (monitoring wizyjny),

f)        realizacji zadań wynikających z ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty,

g)       realizacji zadań wynikających z ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela.

4. Odbiorcami, do których mogą być przekazane dane osobowe będą:

a)       podmioty z którymi Administrator zawarł umowy na świadczenie usług serwisowych dotyczących systemów informatycznych wdrożonych w Szkole,

b)      podmioty świadczące usługi na rzecz Administratora tj. podmioty, które w imieniu Administratora przetwarzają Państwa dane osobowe na podstawie zawartej z Administratorem umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych,

c)       podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa w tym m. in.: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Kuratorium Oświaty, Urząd Miasta i Gminy, Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, Okręgowa Komisja Egzaminacyjna, System Informacji Oświatowej, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Urząd Skarbowy, Towarzystwo Ubezpieczeniowe, podmiot sprawujący profilaktyczną opiekę zdrowotną nad uczniami,

d)      instytucje z którymi Administrator zawarł umowę na realizację projektu w ramach przyznanego dofinansowania.

5. Dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów wskazanych wyżej, a po tym czasie przez okres wynikający z powszechnie obowiązujących przepisów prawa i nie krócej niż okres wskazany w przepisach o archiwizacji.

6. Przysługuje Państwu:

a)       prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii;

b)       prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych, jeśli są błędne lub nieaktualne, a także prawo do ich usunięcia, w sytuacji, gdy przetwarzanie danych nie następuje w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa,

c)       w określonych prawnie przypadkach również prawo do ograniczenia przetwarzania,

d)       prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, zgodnie z obowiązującym prawem,

e)       prawo do wniesienia skargi do Prezes UODO (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 - 193 Warszawa).

7. Informujemy zgodnie z art. 13 ust. 2 lit. e), że informacja czy podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym lub umownym lub warunkiem zawarcia umowy, oraz czy osoba, której dane dotyczą, jest zobowiązana do ich podania i jakie są ewentualne konsekwencje niepodania danych:

a)       podanie danych osobowych, w celach, o których mowa w pkt. 3 a), d), e), f), g) jest niezbędne i jest wymogiem ustawowym służącym realizacji wskazanych prawnie celów,

b)      podanie danych osobowych, w celu o których mowa w pkt. 3 b) nie jest obowiązkowe, ale jest niezbędne do zawarcia umowy. Jeżeli nie podadzą Państwo wymaganych danych osobowych to zawarcie umowy nie będzie możliwe,

c)       podanie danych osobowych, o których mowa w pkt. 3 c) jest dobrowolne i nie jest wymogiem ustawowym, umownym, ani warunkiem zawarcia umowy. W przypadku niepodania danych osobowych nie będą mieli Państwo możliwości realizacji, uczestnictwa w czynności, której zgoda dotyczy.

 8. Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej oraz nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą podlegały profilowaniu.


Klauzula informacyjna do ogłoszenia rekrutacyjnego pracownika


Zgodnie z art.13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie
swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: RODO) informujemy,  że:Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zespół Szkół Publicznych nr 2 z siedzibą przy ul. Ogrodowej 2, 63-300 Pleszew, tel.: 509-205-502

W sprawie ochrony danych osobowych można skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych pod adresem mail: iod@dwojkapl.edu.pl

Pani/Pana dane osobowe w zakresie wskazanym w przepisach prawa pracy (art. 221 ustawy z 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy) będą przetwarzane w celu przeprowadzenia postępowania
rekrutacyjnego (art. 6 ust. 1 lit. b RODO), oraz w celu wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze (art. 6 ust. 1 lit. c RODO), w związku z art. 9 ustawy Karta Nauczyciela, natomiast
inne dane, w tym dane do kontaktu, na podstawie zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO), która może zostać odwołana w dowolnym czasie.

Jeżeli w dokumentach zawarte są dane, o których mowa w art. 9 ust. 1 RODO konieczna będzie Pani/Pana zgoda na ich przetwarzanie (art.9 ust. 2 lit. a RODO), która może zostać odwołana w
dowolnym czasie.

Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych jest Zespół Szkół Publicznych nr 2 w Pleszewie, i mogą one zostać przekazane uprawnionym instytucjom określonym przez przepisy prawa oraz podmiotom realizującym usługi w imieniu i na rzecz administratora.

Pani/Pana dane zgromadzone w obecnym procesie rekrutacji będą przechowywane do zakończenia procesu rekrutacji.

Podane przez Panią/Pana danych osobowych w zakresie wynikającym z art. 221 Kodeksu pracy jest niezbędne, aby uczestniczyć w postępowaniu rekrutacyjnym. Podanie przez Panią/Pana innych
danych jest dobrowolne.

W przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na
zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz otrzymania ich kopii, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do wniesienia skargi do
Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej, nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą podlegały
profilowaniu.


Klauzula informacyjna do wniosku o udostępnienie informacji publicznej.

Zgodnie z art.13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: RODO) informujemy, że:

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zespół Szkół Publicznych nr 2 z siedzibą przy ul. Ogrodowej 2, 63-300 Pleszew, tel.: 509-205-502

W sprawie ochrony danych osobowych można skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych Administratora pod adresem mail: iod@dwojkapl.edu.pl

Pani/Pana dane osobowe w tym dane do kontaktu będą gromadzone i przetwarzane w celu wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze w tym realizacji obowiązków wynikających z ustawy o dostępie do informacji publicznej i Kodeksu postępowania administracyjnego.

Podanie przez Panią/Pana danych osobowych odbywa się na podstawie obowiązujących regulacji prawnych. Brak wskazania danych kontaktowych, na które ma zostać udzielona informacja publiczna, uniemożliwi jej przekazanie.

 Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty realizujące usługi w imieniu i na rzecz administratora.

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów wskazanych wyżej, a po tym czasie przez okres wynikający z powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w tym przepisów o narodowym zasobie archiwalnym archiwach.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania.

Przysługuje Pani/Panu także prawo do żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także sprzeciwu na przetwarzanie, przy czym przysługuje ono jedynie w sytuacji, jeżeli dalsze przetwarzanie nie jest niezbędne do wywiązania się przez Administratora z obowiązku prawnego i nie występują inne nadrzędne prawne podstawy przetwarzania.

 Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO).

 Pani/Pana i dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej oraz nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą podlegały profilowaniu.

 


Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych w przypadku pozyskiwania danych
w sposób inny niż od osoby, której dane dotyczą.

Zgodnie z art. 14 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z

27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: RODO) informujemy, że:

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zespół Szkół Publicznych nr 2 z siedzibą przy ul. Ogrodowej 2, 63-300 Pleszew, tel.: 509-205-502

W sprawie ochrony danych osobowych można skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych administratora pod adresem mail: iod@dwojkapl.edu.pl

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie:

a) art. 6 ust. 1 lit. c RODO, w celu realizacji obowiązków prawnych ciążących na Administratorze,

b) art. 6 ust. 1 lit. b RODO, w celu zawarcia i wykonania umowy lub podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy,

c) art. 6 ust.1 lit. f RODO, w celu prawidłowej realizacji postanowień umowy, jej obsługą oraz ewentualnym dochodzeniem lub odpieraniem roszczeń z niej wynikających, na podstawie prawnie uzasadnionych interesów Administratora,

d) w pozostałych przypadkach art. 6 ust. 1 lit. a RODO, to jest Pani/Pana świadomej i dobrowolnej zgody na przetwarzanie danych osobowych.

Pani/Pana dane osobowe Administrator uzyskał od swojego kontrahenta, od partnera biznesowego, od interesantów, ze źródeł publicznie dostępnych lub osób trzecich, z zasobów i rejestrów administracji publicznej oraz innych organów publicznych w zależności od realizowanych zadań.

Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty realizujące usługi w imieniu i na rzecz administratora.

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów wskazanych wyżej, a po tym czasie przez okres wynikający z powszechnie obowiązujących przepisów prawa i nie krócej niż okres wskazany w przepisach o archiwizacji.

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do swoich danych osobowych a także ich sprostowania. Przysługuje Pani/Panu także prawo do żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także sprzeciwu na przetwarzanie, przy czym przysługuje ono jedynie w sytuacji, jeżeli dalsze przetwarzanie nie jest niezbędne do wywiązania się przez Administratora z obowiązku prawnego i nie występują nadrzędne prawne podstawy przetwarzania. Ma Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO).

Pani/Pana i dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej oraz nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą podlegały profilowaniu.

Autor: Honorata Kocerka

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2022-06-08 22:56przez: Honorata Kocerka
Opublikowano:2022-06-08 08:50przez: Honorata Kocerka
Zmodyfikowano:2023-03-03 08:49przez:
Podmiot udostępniający: ZSP nr 2 w Pleszewie
Odwiedziny:262

Rejestr zmian

  • [2023-03-03 08:49:04]zmiana adresu iod
  • [2023-02-24 14:27:24]zmiana maila IOD
  • [2023-02-16 12:59:49]Honorata Kocerkadodanie autora
  • [2022-11-08 10:00:23]zmiana adresu e-mail Inspektora Danych Osobowych

Banery/Logo